Kek Batik Sarawak
Bahan-bahan ( untuk 3 loaf tin )
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan milo
- 1 suduteh serbuk kopi
- 1 cawan air panas
- 1 tin susu pekat manis
- 1 tin susu sejat (bukan susu cair)
- 250g mentega
- 1 1/2 paket biskut Marie (berperisa biasa atau kopi atau kedua-duanya sekali)
- 1 1/2 cawan nestum
Cara-cara
- Cairkan mentega dalam periuk. Jangan biarkannya bertukar warna ke coklat atau terbakar. Padamkan api.
- Masukkan serbuk koko, milo, kopi, air panas, susu pekat manis dan susu sejat. Gaul sehingga sebati.
- Campurkan nestum dan buka api sehingga ia mendidih.
- Biarkan ia menyejuk. Sementara itu, patah-patahkan biskut marie menjadi kepingan besar.
- Masukkan biskut marie ke dlm campuran di atas dan gaul. Tapi jangan terlalu kuat sampai biskut tu pecah-pecah.
- Lapik tin dengan plastic (clingfilm) dan masukkan campuran tadi kedalamnya. Mampatkan dengan sudu.
- Letakkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama beberapa jam. Lagi lama lagi bagus. Setelah ia mengeras, potong dan hidangkan
No comments:
Post a Comment